z potrzeby ducha i zamiłowania do ręcznie wykonanych dekoracji...

środa, 31 października 2012

Granat, kolejny kolor mojej jesiennej tęczy

Same widzicie,że granat ,z którym miałam  problem, potraktowałam  z przymrużeniem oka.Granat piękny i owszem ale ... Fajny jest ten nasz polski język.

Dzisiaj bardzo krótko, byłam zrobić porządek na cmentarzach jak większość z Was. Zmarzłam, teraz biorę się za pichcenie w kuchni.Z piekarnika kusi zapachem pieczone ciasto z makiem i śliwkami, zrobię jeszcze pasztet i sałatkę.Będziemy mieli trochę rodzinki ,wiec muszę co nie co przygotować.
Życzę wszystkim przeżycia pięknie Święta Wszystkich Świętych.








26 komentarzy:

  1. Apetycznie u Ciebie w kuchni. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, ze komputer zapachu nie przekazuje, śliweczki, ślinka cieknie...

    OdpowiedzUsuń
  3. O kochana nie odpuszczę tego tematu, ciasto z makiem i śliwkami:)Nie bądź taka podziel się przepisem:) i zdjęciami jak coś zostanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już podaję, zdjęcia potem
      2 szklanki mąki
      1 szklanka cukru
      1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      1 łyżeczka sody
      0,5 kg maku
      25dkg masła lub Kasi
      5 jajek
      1 czubata łyżka miodu
      1 łyżeczka cynamonu
      1/3 szklanki oleju
      1/2 dużego jogurtu lub śmietany 12

      Mak na sucho zmielony lub gotowy zmielony z Lidla i pozostałe suche składniki bez cukru mieszamy.1/3 cukru ucieramy z tłuszczem pozostały dodajemy do ubitej z 5 białek piany i ubijamy dalej do konsystencji gęstej śmietany
      Mieszamy krótko pozostałe mokre składniki z suchymi ciasto powinno byś dosyć gęste jak gęsta śmietana, wykładamy na blachę i wgniatamy w ciasto połówki lub ćwiartki dużych śliwek, pieczemy w 180 st około jednej godziny,sprawdzamy patyczkiem,musi być suche.Ja posypuje cukrem pudrem.Najlepsze po 24 godzinach, jest bardzo aromatyczne,wilgotne i smaczne.Życzę smacznego,warte spróbowania

      Usuń
  4. Aż poczułam zapach z Twojej kuchni:))Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z tym granatem dałaś do pieca; super wybrnęłaś. A co do tego ciasta to jak przeczytałam: Śliwki, już mi ślinianki ścięło. Ja również poproszę przepis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe ciasto! Nie jadłam takiego, nawet nie widziałam:)))Bardzo lubieę makowce, śliwki, wiec to ciasto dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sounds like a sumptous meal. Like the picture of red pomengranate on the lace-like plate.

    OdpowiedzUsuń
  8. Granat, hehe, dobre! Eh, ja niby wczoraj też coś popichciłam, ale zaraz muszę znowu do kuchni uciekać. Czy czasami goście nie mogliby poprzywozić jedzenia ze sobą, tak dla odmiany...
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak rzadko się spotykamy,że to prawdziwa przyjemność ich gościć, pozdrawiam

      Usuń
  9. Granat przynosi szczescie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiedziałam,dziękuje za informację, pozdrawiam ciepło

      Usuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. Hi Zapach, I am pleased to nominate you for a Beautiful Blogger Award because I love your blog! To accept all you have to do is tell us 7 things about yourself and nominate 15 other bloggers. You can find the BBA thumbnail on my blog for posting it on yours. Regards, STilleTTo

    OdpowiedzUsuń