z potrzeby ducha i zamiłowania do ręcznie wykonanych dekoracji...

poniedziałek, 4 czerwca 2012

Dziki bez

Zainspirowana postem Orin z blogu http://bialawalizka.blogspot.com/ o syropie z kwiatów dzikiego bzu skorzystałam z okazji będąc dzisiaj na polach,
przywiozłam do domu dorodne kwiaty dzikiego bzu.
Z części przygotowałam słój z zalewą na syrop a z pozostałej części baldachów zrobiłam zapiekane kwiaty w cieście naleśnikowym.





Zrobiłam ciasto ja k na naleśniki tylko troszkę gęściejsze





Po zrobieniu ciasta naleśnikowego ,maczałam baldach kwiatu dzikiego bzu i smażyłam w  głębokim
tłuszczu na złoty kolor. Po upieczenie trzeba położyć na ręczniku papierowym lub serwetce by osączyć tłuszcz. Następnie posypałam cukrem i cukrem wanilinowym.







Do tego dania herbata jaśminowa i wierzcie mi  wszystko pachnie i smakuje wybornie.
Jeżeli nie próbowałyście tego dania czy jak to nazwać ,  namawiam zaskoczycie wszystkich.
Ciasto chrupiące wszystko pachnie a jak smakuje...



Słój z zalewą na syrop z kwiatów dzikiego bzu

To już moje koty obserwują co też ja przygotowuję a nuż coś mi skapnie...tak chyba myślą


Pozdrawiam ,dziękuję za odwiedziny i komentarze pod ostatnim postem

24 komentarze:

  1. Ja robię sok z kwiatów czarnego bzu... Tego przepisu jeszcze nie znałam. Dziękuję ;)
    Buziaki
    K.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za przepis! Ostatnio próbowałam sok z czarnego bzu, kupnego w ekologicznym sklepie! Był bardzo słodki, mimo, że nie zawierał cukru!
    Fajne te Twoje kotki! ;)
    Buziak!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z czarnego bzu znam tylko sok.Człowiek ciągle się uczy i to jest fajne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi nieziemsko, skuszę się na takie smakołyki, mmmm już czuję te zapachy

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie czarna magia, ale brzmi pysznie;)) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Przy płocie mam wielki krzew dzikiego bzu, moja Ty muzo, biegnę po kwiatki:)))pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyobraź sobie, że ja dzisiaj robiłam syrop z kwiatów dzikiego bzu. Robię go już trzeci rok z rzędu. Jest super.

    OdpowiedzUsuń
  8. Podrzuciłaś świetny pomysł, nie wiedziałam ,że kwiaty są jadane. Jutro jadę na łowy:) Widzę też ,że kwiaty czosnku masz na zdjęciu - a dzisiaj wyczytałam ,że można je dokładać do sałatek. Poza tym to twój miesiąc bo piwonie kwitną i pachną na całego:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale jesteś szybka :D Na kwiaty zapiekane też mam ogromną chęć, ale nie wiem czy mój mąż to kwiatowe szaleństwo wytrzyma :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Może dzięki Tobie nie przegapię w tym roku sezonu i w końcu i ja zrobię taki syrop z kwiatów czarnego bzu. Muszę jutro pochodzić po okolicy i znaleźć odpowiedni krzaczek :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pokazałam twój post mojej rodzince pełna entuzjazmu- może spróbujemy, u cioci Heli w ogrodzie pełno tego kwiecia- a oni popatrzyli na mnie dziwnie i rozeszli się bez słowa. Co za rodzina, kogo ja wychowałam, pacany...a ja i tak spróbuję,bo nigdy jeszcze nie próbowałam takiej potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten blog to skarbnica pomysłów! Jadam w sezonie letnim tak samo zapiekane kwiaty dyni, ale nigdy bym nie wpadła na pomysł, że taki delikates można zrobić z kwiatów bzu...
    Ps. dziękuję za podpowiedz na nalewkę sosnową. Likier stoi zamknięty w butelce i swym bursztynowym kolorem wodzi na pokuszenie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam serdecznie!
    Dziki bez kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedyś bardzo chorowałam i mama syropy robiła z czego się da. A ten bez w cieście wygląda bardzo apetycznie chyba się skuszę. Pozdrawiam serdecznie dziękuję za odwiedziny.

    OdpowiedzUsuń
  14. .....!!!!.....
    Czyzbys mi w myslach czytala ? I potem zastanawiasz sie jak to mozna kogos polubic i wyrozniac od pierwszego spotkania w blogowym swiecie !
    Wlasnie widzac rozkwitle dzikie bzy zastanawialam sie czy mozna z nich cos zrobic i....odpowiedzialas mi na niezadane pytanie !!!
    Zabieram sie wiec do roboty !
    Widok kota w tle zawsze mi poprawia nastroj !

    OdpowiedzUsuń
  15. chyba i ja się skuszę na ten syropek:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jeszcze nie jadłam kwiatów czarnego bzu w cieście naleśnikowym, ciekawe jak to smakuję. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  17. co prawda nie lubię czarnego bzu ale sam pomysł bardzo mnie zadzwił i rozpowszechnić go koniecznie

    OdpowiedzUsuń
  18. Nieprawdopodobny pomysł. Cieszy oko i zapewne podniebienie tez. Piekne fotografie .

    OdpowiedzUsuń
  19. aż jestem ciekawa jak smakuje bez w cieście :) u mnie go w koło dużo rośnie aż spróbuje :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja w zeszłym roku przerabiałam kwiat bzu. W zimie piłam syrop bzowy. Ale kwiatów smażonych jeszcze nie jadłam.
    Z przyjemnością odwiedziłam Twojego bloga.
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  21. Próbowałam takie placki i smakują wyśmienicie ;-)
    Pozdrawiam Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  22. Trafiłam TU przypadkiem i widząc ten post postanowiłam się podzielić moją wiedzą. Przetworów z czarnego bzu jest mnóstwo, u mnie w domu od zawsze jest sok, osobiście go nie lubię, ale jest bardzo dobry przy przeziębieniu i chorym gardle. Za to naleśniki bardzo lubię, tyle, że robię gęstsze ciasto, odcinam największe "kikuty" i smarze normalnie. Czasem dodaje dżem z czarnej porzeczki, oczywiście domowy.
    Jeśli smakuje Ci sok polecam książkę "czarny bez" Angela Martens - dużo przepisów, na nalewki, musy, marmolady, sosy itp ;)
    Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  23. Ten syrop jest doskonały, może troszkę mdły, ale dolewam go do herbaty i smakuje jak trzeba :)
    Placki jadłam i zachwycają smakiem :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń